Pigmentacije (sunčane pjege/flekice, melazma)

Pigmetne promjene koje nas najčešće muče su pjegice, sunčane (staračke)pjege/fleke/mrlje i melazma . Ovdje se dakle govori o hiperpigmentacijama odnosno pojačanoj obojenosti nekih dijelova kože. Uglavnom su svjetlo do tamno smeđe boje i u razini s kožom. Neke su jednako vidljive cijelu godinu a neke se najviše vide ljeti. Kasnije tokom života češće ćemo vidjeti i pigmentne promjene iznad razine kože, obično su to seboroične i senilne keratoze.

Kako se radi o dobroćudnim promjenama, na pacijentu je odluka da li ih želi ukloniti ili ne kao i konačan odabir metode kojom to želi napraviti. Upućeni će ipak najčešće izabrati laserski tretman. Prednost lasera je njihova preciznost, sigurnost i uspješnost (nema ožiljka).

U obzir dolazi nekoliko lasera a točan odabir ovisi o nizu faktora. Za neke promjene i neke lasere dovoljan je jedan tretman a za neke 2 do 3 tretmana. Također i vrijeme oporavka varira, od nekoliko dana do dva tjedna. Tragova tretmana nema, dakle nema ožiljka a tretirana je promjena manja ili je potpuno uklonjena.

MELAZMA – vjerojatno najomraženija promjena pigmentacije u estetskom smislu. Ne samo zbog neprihvatljivog izgleda već i zbog tvrdokornosti promjene. Javlja se češće u žena, obično u razdoblju nakon puberteta do menopauze. Manifestira se žuto-smeđim do tamno smeđim mrljama najčešće po čelu, sljepoočnica, jagodicama, obrazima. Zbog njezine kronične prirode nije ju moguće ni na koji način trajno ukloniti. Ipak kombinirana terapija s ablativnim frakcijiskim laserima dala je iznenađujuće dobre rezultate. Nakon tretmana bitna je zaštita od sunca kako bi rezultat što dulje trajao.

 

Pigmentacija prije - poslje

Pigmentacija prije i nakon tretmana