Ablativni laser

Zlatni standard u pomlađivanju kože

Ablativni laseri su zlatni standard u pomlađivanju površine kože (skin resurfacing, laserski piling). Ovo su uređaji prema kojima se mjeri svaki novi uređaj koji radi na pomlađivanju kože.

Kada zaključite da niste zadovoljni površinom svoje kože, njenim borama, proširenim porama, nepravilnom pigmentacijom, nedostatkom sjaja i odlučite nešto poduzeti onda u osnovi riješenja tog problema moraju biti uključeni ablativni laseri.

Velika većina fotografija (koje nisu fotošopirane) koje se vide po medijima su napravljene s ablativnim i/ili frakcijskim ablativnim laserima. Premda se njihov rezultat često pripisuje nekim drugim uređajima.

Uklanjanje površinskog sloja kože

Ablacija, latinski ablatio = uklanjanje. Ablativni su laseri oni koji uklanjanju, odstranjuju najpovršniji dio kože (epidermis). Logika je tu jednostavno postavljena. Imaš li neku promjenu na koži koja te smeta, odstrani ju. Nekad su tu zadaću rješavali dermoabrazija i kemijski pilinzi, danas je ta zadaća povjerena ablativnim laserima. Oni to rade sigurnije i preciznije.
ablativni laser

Ablativni laseri reagiraju s vodom

„Meta“ na koju ovi laseri djeluju je voda koja je većinski sastojak stanica i međustaničnog prostora kože. U djeliću sekunde voda obasjana laserom ispari te se gledanom golim okom čini kao da je djelić kože nestao.

Vrste ablativnih lasera

Glavni predstavnici ove skupine lasera su Er:YAG (skrećeno erbium) i CO2 laseri, te rjeđe YSGG laseri. Razlikuju se nizom karakteristika koje počivaju na njihovim različitim valnim duljinama, tj. bojama svjetla koju emitiraju. Erbium (2940nm), CO2 (10600 nm) i YSGG (2790nm). Erbium (erbijski) laseri su najprecizniji i najnježniji (u smislu crvenila, boli i brzine oporavka kože)

U želji da se dobije što više od rezultata takvih tretmana, a da se oporavak skrati i sigurnost poveća, izumljeni su tzv. frakcijski ablativni laseri. Njihovo otkriće je najznačajniji pomak u tehnologiji estetske medicine u proteklom desetljeću. Više o njima možete pročitati na stranici o frakcijskim ablativnim laserima.

G-STXMK3CL26