Ostali problemi s kožom

Postoji i niz drugih tegoba kod kojih terapija laserom/svjetlošću može više ili manje pomoći.

Nabrojati ćemo neke od njih:

  • Alopecia
  • Rozacea
  • Seborični dermatitis/ seboreja
  • Otežano cijeljenje rana (uslijed loše cirkulacije, ….)
  • Limfedem (otok ruke) nakon operacija tumora na grudima uslijed odstranjenja limfnih čvorova u pazusima
  • Psorijaza
  • Strije
  • Kurje oko

Alopecia (gubitak kose, ispadanje kose)

Alopecia (alopecija) je medicinski izraz za gubitak kose. Kosu možemo gubiti trajno ili privremeno, lokalizirano ili difuzno (po cijelom vlasištu ili samo dijelu vlasišta ili po cijelom tijelu). U pravilu mislimo na gubitak kose na glavi. Prisutan je i kod muškaraca (češće) ali i kod žena.

Ono što vizualno primjećujemo kao gubitak kose (često nazvano ćelavost) rezultat je pojačanog ispadanja, gubitka folikula (korijena), slabljenja kose ili njezinog stanjivanja. Većina nas nije svjesna da je dnevno ispadanje stotinjak vlasi kose normalan ritam.

Razne oblike alopecije tako viđamo s porastom dobi (izraženije kod muškaraca), kod nekih bolesti (npr. autoimunih), u nekim stanjima (npr. nakon trudnoće ili u stresu), zbog toksičnog djelovanja npr. citostatika, kod kemoterapije itd. Lista mogućih uzroka je prilično dugačka.

Ono što je u procesu pomoći bitno je definirati da li su folikuli u kosi prisutni ili ih više nema. Ukoliko su folikuli prisutni može se krenuti u traženje mogućih uzroka i njihovo nekirurško rješavanje te odabir terapija kojima se nastoji prvo zaustaviti gubitak kose, a potom i oporaviti vlasište. Međutim, ukoliko folikula više nema jedino rješenje koje preostaje je presađivanje kose.

U terapiji se uobičajeno viđa nekoliko lijekova (minoxidil, finasterid, dutasterid) i to je prije presađivanja kose vrlo često sve. Najnovije spoznaje ipak pružaju više mogućnosti a najbolje od njih primjenjujemo u našem Centru.

U praksi prilagođavamo tretmane svakom pacijentu ponaosob, prilagođavajući se njegovim uzrocima kao i mogućnostima. U tu svrhu koristimo:

– tretmane frakcijskim laserom (Er:YAG)

low level laser/light therapy (LLLT) ili photobiomodulation (PBM) – koriste se odgovarajuće valne duljine laserskog ili laseru sličnog svjetla

mezoterapiju serumima posebno formuliranim za poticanje rasta dlake

suplementaciju mikronutrijentima za koje ustanovimo da postoji nedostatak u organizmu pacijenta

Ono što osobito preporučujumo je kombiniranje više terapijskih modaliteta jer to daje bolje rezultate.

Za daljnje informacije obratite nam se mailom ili telefonom a za cijene kliknite na Cjenik.

G-STXMK3CL26