Frakcijski laser/Pomlađivanje kože/Uklanjanje bora

Dokazano najbolji način trajnog pomlađivanja kože LICA i uklanjanja bora je tretman ablativnim laserima. Laserski tretmani lica (najčešće je to frakcijski laser) dovode do regeneracije svih slojeva kože, a između ostalog i do promjene u količini i strukturi kolagena karakterističnima za mlađu kožu.

Ovakvu tvrdnju danas se može naći uz gotovo svaki proizvod ili tretman u estetskoj medicini ili kozmetici no ni za jedan to nije istinito kao za ablativne laserske tretmane. Ablativni su laseri tehnologija s kojom se sve ostale uspoređuju. Danas kada postoji više tretmana od kojih izgledate bolje bitnu razliku čini laser koji kožu čini doslovno zdravijom i mlađom.

Naravno, pomlađivanje lica najizvođeniji je tretman pa stoga vrlo često iza sjajnog izgleda poznatih zvijezda na crvenom tepihu Hollywooda ili Cannesa stoje upravo laserski tretmani.

Za sve one koji žele osvježiti lice, a nemaju uobičajenih tjedan dana za oporavak, na raspolaganju imaju tretmane s tzv. „hladnim laserima“ ili LLLT. Blažih su rezultata, ali su popularni jer ih možete napraviti u pauzi za ručak.

“TERMIČKI” TOPLI LASERI

 • najpoznatiji estetski laseri
 • tipični predstavnici su Er:YAG (erbium) i CO2 laseri
 • frakcijski laser radi mikro otvore u koži

PREDNOSTI

 • najučinkovitiji su anti-age tretmani
 • mogu tretirati niz promjena nastalih starenjem/oštećenjem
 • mogu se kombinirati s drugim anti-age tretmanima

“HLADNI” LASERI

 • često se nazivaju i LLLT
 • izvori svjetla mogu biti različiti laseri i specijalni LED uređaji
 • djeluje na staničnoj razini

PREDNOSTI

 • nije potrebno vrijeme za oporavak kože
 • ne samo da su bezbolni, već su i ugodni
 • mogu se raditi u bilo koje doba godine
 • mogu se kombinirati s drugim tretmanima pomlađivanja

Termički “topli laseri” (frakcijski laser)

NAJPRIRODNIJIM PUTEM DO NAJBOLJIH I NAJTRAJNIJIH REZULTATA

Za razliku od mnogih drugih senzacionalnih metoda (npr. filera i botoksa), laser nema ograničeno vrijeme trajanja kao niti nikakvih stranih supstanci koje bi se unosile u tijelo. Rezultat je vidljiv odmah, a daljnje poboljšanje kvalitete kože odvija se mjesecima nakon tretmana.

Postignuti izgled je potpuno prirodan te je zapravo nemoguće znati da li je rađen nekakav zahvat ili ne, tek je svima vidljivo da izgledate mlađe, svježije i zdravije – dakle pomlađeno.

Tretmani pomlađivanja lica i uklanjanje bora laserom mogu se prema želji ili potrebi ponavljati i time dobivati još više rezultata, a time odgoditi mogući face-lift i za 10 i više godina.

Frakcijski laser – laserski piling – skin resufacing

Nažalost u upotrebi su razni (nerazumljivi) nazivi za ovu skupinu tretmana koji stvaraju priličnu nejasnoću.

Varijanta tretmana laserskog pilinga lica koja točkasto (poput sita) tretira kožu su frakcijski tretmani (frakcija – dio cjeline). Oni su vjerojatno najveće otkriće početka 21. stoljeća na polju tehnologija. 

Ne ulazeći puno u detalje samo ćemo reći da je to NAJBOLJA METODA pomlađivanja LICA, OBNOVE kože i uklanjanja bora, koja koristi svjetlost lasera (obično erbium/Er:YAG ili CO2) da bi se točkasto (poput rastera) uklonio površinski sloj kože i toplinski podražilo dublje slojeve na obnovu svih strukturnih elemenata kože (i nama osobito bitnih kolagena i elastina). Rezultat je temeljito obnovljena koža koja je i na pogled i na dodir, pomlađena, svježijeg izgleda i boje, te čvršća i zategnutija.

Većini estetskih stručnjaka koji rade s laserima ovo je danas omiljena tehnologija.

Frakcijski laser na koži
Frakcijski laser shema

Prof. dr. Ronald Moy, Beverly Hills, Los Angeles (plastični kirurg glave i vrata, dermatolog, prijašnji predsjednik Američke akademije dermatologa i Američkog udruženja dermatoloških kirurga) – koristi isti frakcijski ablativni laser za pomlađivanje lica i kože (erbium) kao i mi u našem Centru.

Kako ću izgledati poslije tretmana, koliko traje oporavak?

U većini slučajeva nakon tjedan dana na površini nisu vidljivi tragovi tretmana (osim naravno uspjeha). Ukoliko je tretman rađen frakcijskim ablativnim laserima, 1-2 dana je prisutno crvenilo, potom još par dana tanak sloj krastica poput ljuskica i nakon toga je koža čista.

Kakva je njega potrebna nakon tretmana?

Prvih tjedan dana koristite njegu prema našim uputama, a dalje prema vašim željama uz dodatak krema sa zaštitinim faktorima od sunca.

Može li se pomlađivanje kože laserom kombinirati s drugim zahvatima?

Naravno. Laser je broj jedan tehnologija za pomlađivanje kože, no postoje problemi koji se ne mogu tretirati laserom npr. gubitak potkožnog masnog tkiva, atrofija mišića itd. 

Zato se pomlađivanje lica laserom često kombinira s filerima, botoksom i kirurškim zahvatima koji pojačavaju dojam pomlađenosti. 

“Hladni” laseri/svjetlost

Često se naziva i LLLT (low level laser/light therapy = terapija niskim razinama energije lasera ili svjetla) – tretman kada se lice ili željeni dio tijela obasjava svjetlošću određene valne duljine koja djeluje kao snažan stimulans stanicama kože za kvalitetniji i brži rad (pa tako i pojačanu proizvodnju kolagena i elastina odnosno građevnih elemanta kože čija se količina sa starošću smanjuje).

Tretmani su vrlo popularni u današnjem užurbanom načinu života jer su ugodni, bezbolni, traju svega 15ak minuta te ne zahtijevaju vrijeme za oporavak, tj. možete odmah nastaviti sa svim svojim svakodnevnim obvezama i aktivnostima.

Odlike tretmana

 • bezbolni
 • kratki – 15ak min
 • možete se odmah vratiti uobičajenim aktivnostima („u pauzi za ručak“) – na licu se ne vide tragovi tretmana
 • savršeno se kombiniraju sa svim ostalim estetskim tretmanima
 • uspješno smanjuju neke od nuspojave drugih estetskih zahvata
 • nisu štetni – nemaju nuspojava
 • tipično uključuje 8 tretmana koji se izvode 2x tjedno tokom mjesec dana
 • rezultati su sve vidljiviji tokom slijedeća 2 mjeseca (kumulativni efekt)
 • savršeno rješenje i za osjetljivu kožu
 • mogu se ponavljati

Za koga je “hladni” laser?

Za sve one koji ne žele ili ne mogu napraviti tretman termičkim laserima. Najčešći je razlog nemogućnost uklapanja u svakodnevni život/rad zbog vremena potrebnog za oporavak (npr. nemate više godišnjeg, slobodnih dana ili ste zatrpani obavezama).

Lice i njega nakon tretmana

Nastavlja se s uobičajenom njegom i kozmetikom odmah nakon tretmana.

Mogu li se kombinirati s drugim estetskim tretmanima?

Apsolutno da. Ovakvi tretmani štoviše povećavaju uspjeh većine drugih estetskih tretmana i smanjuju njihove nuspojave. Naprimjer hematome (modrice, podljeve) nakon aplikacije filera, botoksa ili kirurških zahvata.

Ukoliko planirate nekakav zahvat najbolje je doći na konzultaciju prije/odmah nakon zahvata kako bi se optimizirao cijeli proces i dobili najbolji rezultati. Ili nazovite i pošaljite mail.

Za daljnje informacije obratite nam se mailom ili telefonom a za cijene kliknite na Cjenik.