Laser

Što je laser?

Pojam laser danas je relativno često u upotrebi. Počevši od laserskih pokazivača na predavanjima pa do lasera iz znanstveno fantastičnih filmova.

Riječ laser dolazi od početnih slova pojma Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, hrvatski “pojačanje svjetlosti putem stimulirane emisije zračenja”. Riječ je zapravo o pojmu koji objašnjava sam princip nastajanja laserske svjetlosti no danas ga koristimo i kao naziv za uređaje koji tu svjetlost proizvode.

Po svojim svojstvima ta je svjetlost monokromatska, kolimirana, koherentna svjetlost velike snage. Ne želeći ulaziti previše duboko u fiziku lasera dati ćemo samo par natuknica za bolje razumijevanja principa korištenja lasera u epilaciji (za one koje to zanima)

Monokromatska (jednobojna) svjetlost

Sunčevu svjetlost koju doživljavamo kao bijelu zapravo se sastoji od mnoštva boja koje sve zajedno daju izgled svjetla bijele boje. Da je tako vidimo kada svjetlost sunca prolazi kroz kapljice vode i stvara dugu, lepezu boja od koje se sunčeve svjetlost sastoji. Za razliku od vidljive svjetlosti sunca, lasersko svjetlo se sastoji od svjetla samo jedne valne duljine, jedne boje.

Razni dijelovi kože različito apsorbiraju različite valne duljine (“boje”) lasera. Prema tome ovisno o dijelu kože na koji želimo djelovati biramo i odgovarajući laser. Idealna laserska zraka imala bi svojstva „čarobnog metka“ – odlična apsorpcija dijela kože na koji želimo dijelovati a nikakva apsorpcija tj. potpuno bezopasno za ostale strukture u koži.

U estetskoj medicini postoje 3 skupine „meta“ na koje dijeluju laseri. To su pigmenti (u dlačici, koži ili tetovaži), hemoglobin (također pigment, u crvenim krvnim stanicama, bitno za tretmane npr. kapilara) i voda (sastavni dio svih stanica; bitno za resurfacing, laserski piling, pomlađivanje)

laser

 

Svjetlost velike snage

Medicinski laseri emitiraju daleko jaču svjetlost od npr. CD playera (da, vaši CD-i i DVD-i se čitaju pomoću svjetlosne zrake). Ova je snaga prijeko potrebna da bi se dobio rezultat. Kao što ne možete s jednom šibicom zakuhati lonac vode tako niti sa slabim uređajem (kućni laseri ili IPL-ovi za epilaciju) ne možete trajno uništiti dlaku.

Zbog toga je rukovanje ovakvim laserima dozvoljeno isključivo liječnicima ili medicinskim sestrama pod neposrednim nadzorom liječnika.

G-STXMK3CL26