FAQ

Zašto se ne smije čupati dlačice prije laserskih tretmana?

Princip je rada lasera za epilaciju da se njihova energija značajno nakuplja u pigmentu dlačica – melaninu. To nakupljanje dovodi do zagrijavanja dlačice i njenog oštećenja ali i do toplinskog oštećenja stanica koje proizvode tu dlačicu ukoliko se one u tom trenutku nalaze uz dlačicu. Ukoliko je dlačica iščupana s korijenom, nema niti porasta temperature u stanicama proizvođačima dlake koji bi ih uništio. Laserska zraka jednostavno se postepeno raspršuje i apsorbira u koži bez da igdje postigne dovoljno zagrijavanje. 

Zašto je potrebno obrijati se prije tretmana?

Laserski snop je svjetlo izuzetno visoke energije namijenjen “probijanju” kroz kožu do korijena dlačica te njegovog zagrijavanje i uništavanja okolnih stanica koje proizvode dlaku. Ukoliko ovaj snop prije ulaska u kožu naleti na (neobrijanu) dlačicu on će ju snažno ugrijati te dovesti do mogućih površinskih opekotina kože. Time smo izazvali neželjenu nuspojavu a da nismo polučili nikakav željeni rezultat. Svrsishodno je dakle samo zagrijavanje dlačica unutar kože.

Kada krenuti na tretmane epilacije?

Definitivno najbolje vrijeme za početak tretman je kraj jeseni ili zima. Razlog je tome jednostavan i krije se u tri bitne činjenice. Prvo, za postizanje očekivanih rezultata potrebno u prosjeku 4-6 tretmana koji se obavljaju u razmacima od 4-8 tjedana. Drugo, najjednostavniji način da kožu prije i poslije tretmana ne izlažete suncu je da te tretmane učinite kada je sunca najmanje, dakle zimi. I treće, periodi između tretmana kada se dlačice ne čupaju već samo briju daleko će lakše proći u doba godine kada nam duga odjeća pokriva tretirane dijelove tijela.

Nuspojave laserske epilacije

Nuspojave su rijetke ali moguće i uključuju crvenilo, mjehuriće, upalu, kraste, bol, otok, ožiljak, promjene boje kože – hiperpigmentacije (tamnija obojanost) ili hipopigmentacije (svjetlija obojanost). Rijetko ali također moguće je da osoba ne reagira na lasersku epilaciju odnosno da se ne postigne zadovoljavajući rezultat. Pridržavajući se uputa prije i poslije tretmana značajno smanjujete vjerojatnost pojave nuspojava.

Kontraindikacije

Postoje i neka stanja ili bolesti kod kojih se ne preporuča primjena lasera u epilaciji ili medicinskim rječnikom rečeno kontraindikacije. To su:

  •  korištenje lijekova, ljekovitih sredstava, kozmetičkih preparata itd. koji povećavaju osjetljivost kože na svjetlost (fotosenzibilnost). Potrebna pauza ovisi o pojedinom preparatu
  •  laserski resurfacing i/ili kemijski peeling unutar godine dana
  •  infekcije kože i potkožnog tkiva (herpes, celulitis, …)
  •  tumorske i prekancerozne promjene na koži
  •  neke bolesti kože i potkožnog tkiva (npr. sklonost razvoju keloida)
  •  trudnoća

Kakav laser koristite?

Za epilaciju Laser Centar Doctor koristi isključivo diodni laser velike snage Mediostar XT, valne duljine 808 nm, njemačkog proizvođača lasera Asclepion Laser Technologies. 
Primarna namjena ovog lasera je upravo epilacija a medicinskim rječnikom rečeno on predstavlja tzv. “zlatni standard” u epilaciji.

Za tretmane kože i kožnih promjena koristimo laser MCL30 Dermablate istog proizvodaca. Frakcionirani laserski resurfacing se izvodi uz upotrebu Microspot Superfractional nastavka.

Prema propisu Ministarstva zdravstva rukovanje ovakvim laserom dozvoljeno je isključivo liječnicima. I laser i dr. Bralić posjeduju odobrenje za rad izdano od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

Da li je bitno kakvim se aparatom radi epilacija?

Da, bitno je, jer postoje velike razlike među svjetlosnim uređajima za epilaciju ili kako se popularno nazivaju, lasersku ili IPL epilaciju. Pojednostavljeno, možemo ih podijeliti na laserske uređaje i ostale izvore svjetlosnog zračenja u koju spadaju i IPL uređaji (L u kratici označava “light” tj. svjetlost, a ne laser). Ne ulazeći dublje u fiziku ovih uređaja možemo ukratko reći da su laseri iznimno snažni izvori svjetla precizno određene valne duljine koja je odabrana ovisno o svrsi za koju je laser namijenjen. Tako imamo lasere za epilaciju, za vaskularne tretmane, za skidanje tetovaža itd. 
Nekada se oni koriste i za kombiniranje različitih terapija premda to u načelu i nije najbolje rješenje. Zbog njihove velike moći, propisano je da laserima u terapijske svrhe smiju rukovati isključivo liječnici. IPL uređaji s druge strane predstavljaju daleko manje složena i dakle jeftinija rješenja. Njihova je upotreba dozvoljena i osobama koje nemaju medicinsku naobrazbu. Nažalost, za kvalitetne rezultate u epilaciju su potrebni snažniji uređaji sposobni poslati svjetlost do korijena dlačice a da pri tome ne oštete ostale strukture u koži. 

Koliko je potrebno napraviti tretmana?

Za postizanje zadovoljavajućeg rezultata u prosjeku je potrebno 4-6 tretmana. Osim što postoje velike individualne razlike, načelno možemo reći da će npr. noge bolje i brže reagirati od npr. lica.

Da li je laserska epilacija bolna?

Većina ljudi tijekom tretmana osjeća određenu razinu bolnosti koju opisuju kao toplinu, bockanje,  strujanje ili peckanje. Intenzitet ovisi o zoni tijela koja se epilira, gustoći i veličini dlačica te parametrima lasera koji se u tom trenutku koriste. Liječnik te parametre, u tijeku rada, stalno prilagođava na način da bi Vam tretmani bili što ugodniji a epilacija što uspješnija.

G-STXMK3CL26