Pigmentacije (staračke pjege/flekice, melazma)

Pigmetne promjene koje nas najčešće muče su pjegice, staračke (sunčane) pjege/fleke/mrlje, melazma i postupalne pigmentacije. Ovdje se dakle govori o hiperpigmentacijama odnosno pojačanoj obojenosti nekih dijelova kože. Uglavnom su svjetlo do tamno smeđe boje i u razini s kožom. Neke su jednako vidljive cijelu godinu a neke se najviše vide ljeti. Kasnije tokom života češće ćemo vidjeti i pigmentne promjene iznad razine kože, obično su to seboroične i senilne keratoze.

Kako se radi o dobroćudnim promjenama, na pacijentu je odluka da li ih želi ukloniti ili ne kao i konačan odabir metode kojom to želi napraviti. Upućeni će ipak najčešće izabrati laserski tretman. Prednost lasera je njihova preciznost, sigurnost i uspješnost (nema ožiljka).

U obzir dolazi nekoliko lasera a točan odabir ovisi o nizu faktora. Za neke promjene i neke lasere dovoljan je jedan tretman a za neke 2 do 3 tretmana. Također i vrijeme oporavka varira, od nekoliko dana do dva tjedna. Tragova tretmana nema, dakle nema ožiljka, a tretirana je promjena manja ili je potpuno uklonjena.

Pigmentacija prije - poslje

Pigmentacija prije i nakon jednog tretmana laserom

Staračke pjege (sunčane pjege, solarni lentigo, smeđe fleke ili mrlje) – razni nazivi za bezopasne, više manje smeđe pigmentacije u razini s kožom koje su obično oštro ograničene i nalaze se najčešće na licu i rukama. To su regije koje su najviše izložene suncu što je i logično jer je upravo UV spektar zračenja sunca odgovoran za njihov nastanak. Zato njihova učestalost raste s dobi – viđamo ih sve više od 40 godina na dalje.

Terapija – s obzirom da se nalazite na stranicama Laser Centra nema smisla da vam iznosimo podatke o čitavom niz kemijskih supstanci koje možemo nanositi na kožu (u kremama ili pilinzima) i koje mogu malo pomoći u smanjenju pigmentiranosti. Laseri su daleko moćnija terapija premda IPL-ovi i neki laseri (dapače većina korištenih) smanjuje ali nikada u potpunosti ne uklanja pigmentaciju.

U Centru preferiramo tretmane kojima se jednim tretmanom u potpunosti i trajno uklanja pigmentacija. Dakle kada čitajući cjenik procijenjujete cijenu zahvata znajte da se u pravilu radi o samo jednom tretmanu a ne o više njih kao što je uobičajeno. Drugi bitan podatak je da ne ostaje nikakav trag na koži ako se tretmani rade dovoljno rano.

S obzirom da pigmentacije često rastu (šire se) a također mogu preći i u keratoze uputno ih je rješavati dok su manje – jeftinije je, brže i ne ostavlja nikakav trag na koži.

Melazma (chloasma, trudnička maska) – vjerojatno najomraženija (i među pacijentima i među liječnicima) promjena pigmentacije u estetskom smislu. Ne samo zbog često velike površine i nepoželjnog izgleda već i zbog tvrdokornosti promjene. Javlja se češće u žena, obično u razdoblju nakon puberteta do menopauze, često u kombinaciji s hormonskim promjenama (npr. trudnoćom). Manifestira se žuto-smeđim do tamno smeđim mrljama nepravilnog oblika najčešće po čelu, obrazima, nosu i nadusnici. Postoje pliće i dublje melazme te naravno mješane koje su i najčešće. Dubinu spominjemo jer je ona presudna za uspjeh, što je manje duboke melazme rezultati su bolji. No bez obzira o kakvoj se melazmi radi u konačnici ju zbog njezine kronične prirode nije moguće trajno ukloniti. Za uspjeh je potrebna disciplina – nakon laserskih tretmana bitna je zaštita od sunca  te odgovarajuća njega kako bi rezultat bio što bolji i što dulje trajao.

Dio koji kao bonus obično razveseli naše pacijentice je što će nakon tretmana melazme koža lica biti bitno pomlađena.

Cijena tretmana jako ovisi o površini lica koju prekriva.

Postupalne hiperpigmentacije (PIH – post inflammatory hyperpigmentation) – ponekad vrlo neugodne pigmentacije osobito ako se jave kao nuspojava estetskih zahvata dakle nakon postupaka od kojih očekujemo da ćemo izgledati ljepše. Vrlo se teško rješavaju i dugo traju, nekada godinama pa i trajno. Kako bi uspjeh bio bolji a tretmani lakši savjetujemo da se javite čim prije osobito ako već znate da vam kože reagira na taj način nakon određenih zahvata.

U svrhu dodatne pomoći možete nam se obratiti i unaprijed prije planiranih raznih estetskih zahvata kako bi vam pomogli u preveniranju posljedica, bilo očekivanih, bilo neočekivanih. Više detalja nađite na stranici Priprema i njega kože uz estetske zahvate.

Za daljnje informacije obratite nam se mailom ili telefonom a za cijene kliknite na Cjenik.

G-STXMK3CL26