Laserska epilacija

Način djelovanja

Stručno i nerazumljivo rečeno, laser djeluje na dlačice principom selektivne fototermolize. Jednostavno rečeno, laser je precizna svjetlost koja uništava dlačicu i njen korijen a okolnu kožu ostavlja netaknutu.

Kako je to moguće? Odabirom prave valne duljine odnosno svjetlosti odgovarajuće boje koju će apsorbirati samo dlačica a ostali sastojci kože slabo ili nikako.

Klasičan diodni laser – zlatni standard za epilaciju

Tzv. “zlatni standard” u medicini, za epilaciju fototipova kože kakvi prevladavaju u Hrvatskoj , predstavljaju klasični diodni laseri valne duljine oko 808nm kakav koristimo i u našem Centru.

U novije vrijeme pojavili su se i „brzi“ diodni laseri (negdje nazvani i „in motion“ ili u pokretu jer se tretman radi brzim gibanjem sonde iznad tretiranog dijela tijela). Njihova pojava omogućila je skraćenje trajanja tretmana (a ponekad i smanjenje cijena) ali nažalost nauštrb rezultata. Izraz „zlatni standard“ ne odnosi se na ovu vrstu diodnih lasera već samo na klasične diodne lasere.

Nd:YAG laseri su najprimjereniji za tamne tipove kože (crnci, mulati, …).

Cilj tretmana

Tijekom samog tretmana ručnim nastavkom dovodimo lasersku zraku u kontakt s kožom. Prolaskom kroz kožu laserska zraka biva apsorbirana od raznih struktura a najviše ju apsorbira melanin (boja, pigment u dlaci i koži). Uslijed jake apsorpcije dolazi do zagrijavanja dlačica i njihovog oštećenja kao i do oštećenja stanica proizvođača dlake (ako je dlaka u tom trenutku bila u fazi rasta) koje se nalaze u zoni korijena dlake.

Pravi cilj tretmana dakle nije oštećenje dlake već uništenje stanica koje proizvode dlaku jer samo to omogućuje trajno rješavanje problema. Zbog nedovoljne snage, kućni aparati (laseri i IPL-ovi) nisu u stanju napraviti ovakav tretman.

Idealni pacijenti

Idealni pacijenti za ovakav tretman su osobe svjetlije kože i tamnijih dlaka, dakle oni koji imaju veću razliku između količine pigmenta u koži i količine pigmenta u dlaci. Iz navedenog je vidljivo da je nemoguće tretirati dlačice s vrlo malo ili bez pigmenta (sijede dlačice).

Važno je hladiti kožu

Kako zbog efekta zagrijavanja dlaka ne bi došlo do oštećenja ostalih struktura u koži, laser ima ugrađeni sustav hlađenja kojim paralelno s tretmanom hladi tretiranu zonu kože. Ručnim se nastavkom polako prelazi preko kože dijela tijela koji se tretira.

Trajanje tretmana

Što je zona tretiranja veća to je i trajanje tretmana duže. Tako na primjer jedan tretman potkoljenica i koljena traje oko 1-2 sata. Daleko brže tretmane moguće je napraviti s IPL uređajima, no kako to nisu laseri efikasnost im je značajno manja a rizik nuspojava veći.

Zaštita očiju

Kako bi zaštitili svoje oči od mogućeg oštećenja laserskom zrakom i pacijent i liječnik za cijelo vrijeme trajanja tretmana koriste posebne zaštitne naočale.

laserska epilacija

G-STXMK3CL26